Geschiedenis van de hoeve
EEN STUKJE GESCHIEDENIS RONDOM DE HOEVE
Al in de 14e eeuw stond op de plaats waar Hoeve de Beek nu staat een boerderij. Onder de brandgevel - de muur tussen de deel en het woonhuis - zijn nog oude kloostermoppen te vinden uit de 14e of 15e eeuw. “De Beek” brandde tweemaal af, in 1880 en in 1884. Hoeve de Beek is door de vorige en huidige bewoners zoveel mogelijk in oude staat terug gebracht. In 2001 werd de hoeve een Rijksmonument en in 2004 werd de boerderij door de Utrechtse boerderijenstichting tot mooiste van de provincie uitgeroepen. Het woongedeelte is net als de deel en het bakhuis nog in originele staat. Verder staat op het erf een wagenschuur en een aantal hoogstamfruitbomen en aan de voorkant van de boerderij liggen een prachtige sier- en moestuin, afgescheiden door een haag. De leilinden beschermen de voorgevel tegen weer en wind en rondscharrelende kippen completeren het geheel.
Tot een aantal jaar geleden had de boerderij nog een agrarische functie. De melk van de zestien koeien werd verwerkt tot o.a. boter en karnemelk en dit werd samen met de opbrengst van de boomgaard en moestuin op de deel verkocht.
Het beëindigen van het agrarische bedrijf betekende niet dat de ontwikkeling van boerderij en erf stil kwamen te liggen. Alleen het accent is veranderd. Tegenwoordig is de boerderij een belangrijke halteplaats in de Knapzakroute, een fietsroute door de Gelderse Vallei en de Utrechtse Heuvelrug. Het Oudenhorsterpad, een klompenpad dat gedeeltelijk het tracé van de oude spoorlijn Amersfoort-Kesteren en de Liniedijk van de Grebbelinie volgt, doet eveneens Hoeve de Beek aan. Verder kunt u de deel huren voor uw feesten, verjaardagen en conferenties.