header_1.png

Geschiedenis van Hoeve de Beek

Al in de 14e eeuw stond op de plaats waar Hoeve de Beek nu staat al een boerderij. Onder de brandgevel, dat is de muur tussen de deel en het woonhuis, zijn nog oude kloostermoppen te vinden, die uit de 14e of 15e eeuw stammen. “De Beek” brandde twee maal af, in 1880 en in 1884.

Hoeve de Beek is door de vorige en huidige bewoners zoveel mogelijk in oude staat terug gebracht. In 2001 werd de hoeve een Rijksmonument en in 2004 werd de boerderij door de Utrechtse boerderijenstichting tot mooiste van de provincie uitgeroepen.

Het woongedeelte is net als de deel en het bakhuis nog in originele staat. Verder staat op het erf een wagenschuur een aantal hoogstamfruitbomen en liggen aan de voorkant van de boerderij een prachtige sier- en moestuin, afgescheiden door een haag. De leilinden beschermen de voorgevel tegen weer en wind. Rondscharrelende kippen completeren het geheel.

Tot voor een aantal jaren had de boerderij nog een agrarische functie. De melk van de zestien koeien werd verwerkt tot karnemelk, boter en dergelijke en met de opbrengst van de boomgaard en moestuin op de deel verkocht.

Het  beëindigen van het agrarische bedrijf betekende niet dat de ontwikkeling van boerderij en erf stil is komen te liggen. Alleen het accent is veranderd. Tegenwoordig is de boerderij een belangrijke halteplaats in de Knapzakroute, een fietsroute door de Gelderse Vallei en de Utrechtse Heuvelrug. Het Oudenhorsterpad, een klompenpad dat gedeeltelijk het tracé van de oude spoorlijn Amersfoort-Kesteren en de Liniedijk van de Grebbelinie volgt, doet eveneens Hoeve de Beek aan. Verder kunt u de deel huren voor uw feesten, verjaardagen en conferenties.